Saturday, December 22, 2007

Ruotsi 1-Suomi 0


Länsinaapurille on helppo olla kateellinen. Heillä on Ikea, HM, jalkapallomenestystä arvokisoissa sekä viime aikoina Ruotsista on tullut vielä maailman farkkupääkaupunki. Mutta onhan meillä Nokia. That´s it.
Vaikka viime aikoina Suomikin on petrannut musiikin vientimaana, on Ruotsi monessa mielessä edellä musiikkibisneksessä. Tsekatkaapa vaikka Rockbjörnen MySpace-palkintoehdokkaat, jossa palkitaan paras nouseva artisti. Todella laadukasta tavaraa. Ohessa Dj Ricu Flairin low-down palkintoehdokkaista:

Ruotsalainen räppi yleensä nostaa kauhunväristykset mieleen Petterin kauheimpien tuotosten noustessa mieleen. Tämän duon sivuilla on kuitenkin kaksi mainiota biisiä (Fredag Hela Manan & Glad For En Dag), yksi mitäänsanomaton ja ruotsinkielinen versio 50 Centin Window Shopperista (mind boggles).

Silja Linella Ibizalle? Tätä voisin kuunnella samalla kun teen töitä. Nautittavaa baleaarista taustamattoa.

Tällaista riemuidioottimusaa ei voisi tulla Suomesta. Missä on synkkyys? Kuka teki temput ja paskansi porealtaaseen? "24"-kappaleella on todella kova hittipotentiaali ja alkoi soimaan päässäni pahasti. Moniäänistemmat kruunaa biisin.

Ei tääkään oo mun suosikkimusaa, mutta jos tää tulis Suomesta, niin tää olis jo leimattu jo mediassa seuraavaksi Radioheadiksi. Eikä tää kuulosta edes Radioheadilta yhtään. Do you see my point?

Tää olis ollut yläasteella kova sana. En ollut kovinkaan yllättynyt, että jäbien labeli on Burning Heart. Tyylipuhdasta skeittipunkkia.

Tää on sitten tyylipuhdasta indietä. Jos tekisin itestäni leffan niin "The City The Airport" olisi soundtrackilla siirtymäkohdissa.

Little Bitiä on tullut soitettua ulkona itsekin. Ehkä oma suosikkini palkintoehdokkaista. Kova hype bändin ympärillä pyörii ainakin. Mainintoja Mad Decentissä jne...

Ja osaahan ne svedupetterit sitten tietysti trendimusankin. "Daterape, it´s political", jos biisillä on tuollainen nimi ja se kuulosta siltä miltä kuulostaa niin menestys hipstereiden joukossa on taattu.

Itse tiesin pojat enemmänkin dj-touhuistaan, mutta musiikkikin on pätevää. Vähän itseään toistavaa Cosmic Disco-henkistä kamaa toki, mutta "All Nite Store" ja erityisesti "Jewel Of The Black Sea" uppoavat todella lujaa.

Toinen tyylipuhdas indie-bändi. Loney, dear vie kokonaisuudessaan voiton, vaikkakin Sonjagonin Buckybell on yksi palkintoehdokkaiden biiseistä parhaimpia.

Nää pojat on DFA:nsa kuunnelleet. En ihmettelisi jos jätkät vaikka kyseiselle labelille napattaisiin sen verran tyylipuhdasta materiaalia on jäbillä. Lykke Li:n ohella omia suosikkejani.

Nyrjähtäneitä poppirallatuksia. Discho´ on uskomattoman päräyttävä ralli. Jälleen musiikkia, jota ei voisi tulla Suomesta.

Mitä nostaisin esiin Suomesta? Näistä monet on ehkä vähän raffimpaa tavaraa verrattuna oheisiin länsinaapurin, mutta nevertheless suomalaisia bändejä ja artisteja, joista olen digannut kuluneena vuonna:


Pistäkää kommentteihin jos tulee mieleen muita "nousevia" bändejä Suomesta. Mun metallitietämys on aika rajallinen, joten sieltä osastolta varmasti löytyy pätevää tavaraa.

4 comments:

jughdafucup said...

No niin Rikhard, tässä oman alan nousevia artisteja:

Galacticka - julkaissut liudan omakustanteita ja nyt vihdoin ekan lafkan kautta. Instrumentaalista avaruusjumitusta, hypnotisoi pahimmatkin ADHD-tapaukset.

Fall of the Idols - Tornion oma doom-orkesteri. Kakkoslevy tulossa ruotsalaisen I Hate Recordsin kautta alkuvuodesta.

The Wandering Midget - Progressiivissävytteistä doomia Lappeenrannasta. Eka demo vakuutti levylafkan niin paljon että eivät antaneet jätkien nauhoitella uutta matskua edes, vaan julkaisivat ekan ja tokan demon albumina.

Kuolema - vuoden tulokas vuodesta 82 lähtien! Kuolema tappaa Kalliossa ja puutarhassa.

Tässä nyt hatusta heitettynä muutama. Palaan astialle, jos tulee muuta mieleen.

PS. lopeta nyt ton indiepaskan kuunteleminen.

Ricu Flair said...

Hannulelauri tietysti:
http://fi.myspace.com/hannulelauri

Gianni Penne said...

Saurus on muuten Tapanina Tavastialla. Katso se ulos.

Tantor said...

suomesta tulee musta ihan hyvää dubsteppia. en nyt tiedä kuinka nousevaa se on.

j-riskit oli mulle myös ihan positiivinen yllätys viime vuodelta. yllättävän hyvin toiminu.

flexatones on kanssa ihan toimivan olonen pumppu sen perusteella mitä oon matskua kuullu.