Monday, April 16, 2007

Lätty on pyöreä


Ilta-Sanomat on rankannut Suomen parhaat pizzeriat. Kymmenen kärki näyttää Helsingin osalta seuraavalta:

Helsinki

1. Mamma Rosa
2. Big Mama's
3. Manala
4. Villetta
5. Rodolfo
6. Rivoletto
7. Nerone
8. Benjam's Bistro
9. Mare Chiaro Secondo
10. Dennis

Lähde: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1351834

Itse suurena pizza-afficiandona olen syönyt näissä kaikissa, joten ohessa muutamia huomioita listalta:

- Töölö hallitsee ainakin neljän kärkeä. Iso-Roban Big Mama´s on vain kiilannut Mamma Rosan, Villettan & Manalan ohi. Näistä paras on neljäntenä oleva Villetta, josta on aina yhtä hankala löytää paikkaa.
- Big Mama´s vaikuttaa muutenkin hivenen yliarvostetulta. Lifesaverin foorumilla on käyty aiheellista keskustelua siitä, onko juurikaan kukaan koskaan syönyt siellä selvinpäin. Itse en ainakaan ole. Sijainti Iso-Roballa on asuinpaikkaani ja yöjuoksutottumuksia hyvin vastaava. Kyllähän se Dillinger aina ihan hyvältä maistuu, mutta sijainti toisena mietityttää. Luultavasti Manala on saanut samalla tavalla yösyöjien sympatiaääniä, sillä mika maistuu paremmalta kuin pizza kello neljä. Ei mikään.
- Oma suosikkini on ehkä näistä vasta kymmenentenä oleva Dennis. Pizzoissa ei ole tyydytty niihin aivan perinteisiin valintoihin ja listalta löytyy aina uusia makuelämyksiä. Myös Benjam´s Bistro Töölössä on erittäin mainio. Suosittelen erityisesti juustopizzaa.
- Suurin osa Top 10 joukossa olevista ei ole pelkästään pizzapaikkoja ja ovat astetta viihtyisämpiä kaikki. Ainoana joukossa erottuu yhdeksäntenä oleva Kallion kulttipaikka Mare Chiaro, joka on sitten perinteinen "pizzeria". Luultavasti tässäkin suosiota selittänee enemmän kulttimaine ja omintakeinen ravintoloitsija kuin pizzojen erityinen korkea laatu. Itse olen tarkastanut paikan ja en ollut mitenkään ällistynyt.
- Hyvään pizzeriaan kuuluu helsinkiläisten näkemyksen mukaan pieni epäsiisteys. Listalla olivat niin edellä mainittu Mare Chiaro ja salmonellakohusta pari vuotta sitten kärsinyt Nerone (entinen vakilounaspaikkani)
- Vaikka tällaiset "tutkimukset" ovat enemmän huvitusta olisi silti toivonut, että vastaajamäärä olisi esitelty niin tietäisi kuinka monen ihmisen kantaa tämä kuvaa. Kohtuullisen valveutununeita vastaajat näyttävät olevan, sillä ensimmäinen todellinen hirvityslättylä löytyy sijalta 12 Sky Express. Viidellä eurolla saa paljon anteeksi.

Kokonaisuudessaan kaikki top 10-paikat ovat hyviä, mutta mitään aivan ehdotonta pizzapaikkaa Helsingissä ei ole. Perinteiset italialaiset paikat (Rodolfo, Nerone, Villetta, Benjam´s Bistro), joissa on ehkä paras tunnelma olivat ansaitusti hyvin edustettuna. Itse olisin nostanut ainakin omaan Top 10-listalleni vielä Vespan.

Tänään lounaaksi pizzaa?

No comments: