Thursday, April 12, 2007

Ohjeita graduntekijöille

Sarjassamme "Älkää tehkö niin kuin minä tein, vaan niin kuin sanon":

1. Älä ole töissä
- Töissäkäyminen viivästyttänyt omaa valmistumistani laskentakannasta riippuen lähes pari vuotta. Vaikutus työtehoonkin on heikentävä: Kun teen töitä, vaivaa tekemätön gradu. Kun teen gradua, vaivaavat työasiat.
- "Voit tehdä gradua työaikana, jos on aikaa" on suurinta kukkua mitä tulet koskaan kuulemaan. Työelämässä ei ole ikinä liikaa aikaa. Ja vaikka sitä olisi, niin ei itse tajua hyödyntää sitä.

2. Älä tee mitään muuta kuin gradua
- Oman toiminimen veroilmoitusten ja kirjonpidon täyttämisen, tulevien yritysideoiden, erilaisten kissanristiäisten, omien bileiden, muiden bileiden, suomalaisen proosan lukemisen, parisuhteen, dj-keikkojen, maraton-treenaamisen, stand-upin kirjoittamisen, italialaisten elokuvien, levyhyllyn järjestämisen, google readerin lukemisen sekä blogin ylläpidon lisäksi aikaa ei tunnu aina riittävän edes nukkumiselle. Saati sitten gradun kirjoittamiselle. Varsinkin jos on rikkonut jo käskyä 1 ja on töissä.

3. Tee gradua rauhallisessa ympäristössä
- Ei työpaikalla, rupeat tekemään töitä
- Ei kotona, rupeat siivoamaan
- Ei koulussa, notkut vain koulun ruokalassa ja jauhat paskaa siitä kuinka gradunteko on raskasta
- Eli painu jonnekin jorpakkoon mukanasi vain lähteet, läppäri ja riittävästi ruokaa, ette kuole nälkään.

4. Jos pidät graduvapaan, pidä se oikeasti
- Ensitöiksesi pistä lomavastaaja päälle. Tämän jälkeen älä lue maileja.
- Toisekseen sulje puhelin.
- Delegoi
- Toista itsellesi mantraa: "En ole korvaamaton, muut voivat tehdä hommani". Mikäli usko meinaa loppua laske kuinka monta ihmistä maailmassa voisi tehdä juuri sinun hommiasi. Puhutaan miljoonista, ellei miljardeista!

5. Noudata näitä ohjeita orjallisesti
- Ja jollet noudata, älä ainakaan paukuttele henkseleitä julkisesti blogissasi kuinka saat gradusi valmiiksi ihmeajassa ja sitten vietä koko graduvapaata duunia tehden. Kyseessä on täysin hypoteettinen esimerkki.

Eli ensi viikolla lähdetään uudella sykkeellä.

3 comments:

gianni said...

Miksei parisuhteella ole kotisivua/blogia ;)

Liisa_ said...

SO TRUE! Tämä on tuskaa!

Sun ohjeet on niin hyvät että harkitsen niiden noudattamista. Niissä on kuitenkin yksi ongelmakohta: "Eli painu jonnekin jorpakkoon mukanasi vain lähteet, läppäri ja riittävästi ruokaa, ette kuole nälkään."

Mitä tehdä silloin, kun selkä ei kestä kantaa lähdekirjallisuuden vuorta paikasta toiseen? Tai kun tulee lähdejumi eli uusia lähteitä löytyy nopeammin kuin vanhoja ehtii edes kaivaa esiin? Gradun kirjoittaminen olis lasten leikkiä ilman kaikkia pirun lähteitä.

Pastor1 said...

Noi on kyl hyviä sääntöjä. Kaikista nopeiten hommasta ois päässy, jos myöntäis ittelleen, että siihen gradun tekemiseen menee se 6kk kokopäiväisesti vähintään.

"Teen kesällä gradun kolmessa kuukaudessa" on suurinta itsensäkusetusta, mitä ihminen voi tehdä. Silti näitä toiveikkaita ilmestyy aina uudelleen ja uudelleen.