Saturday, September 01, 2007

Rikun Ruokanurkka: Enimmäkseen vihreätä improvisointia


Olen aina pitänyt improvisoinnista erityisesti musiikissa. Freestyle-räpit tai intensiiviset vapaat jazz-sessiot ovat kiehtoneet aina kulttuurillista aistiani. Taustalla pitää Ruoanlaitossa olen ollut sen sijaan hyvinkin perinteinen. Olen ahdistunut, kun olen unohtanut hankkia reseptissä olevan persiljan tai ohjeessa käytetty suola ei ole mietitty desin mitalla. Keitän makaronikin tiukasti ohjeen mukana.

Joskus improvisointi on kuitenkin pakollista ja johtaa mielenkiintoisiin tuloksiin (myös keittiössä). Viime sunnuntaina lähdin tekemään ruokaa seuraavilla reunaehdoilla:

1. Alkuruoaksi kasviskeitto
2. Pääruoaksi jotain halloumista
3. Jälkiruoaksi raikas smoothie


Keittiön ja kokin rajoitukset johtivat seuraaviin ruokatuotoksiin (uuden puhelimen myötä nyt myös kuvilla ryyditettynä):

Curry-katkaravut avokadomössöllä kahdelle

Tämän reseptin lähtökohtana oli tämä keitto-ohje. Improvisaatio vaadittiin, sillä eihän keittiössä tietystikään ollut tehosekoitinta, joka on kohtuullisen essentiaali kuohkean keiton aikaansaamiseksi.

Katkarapuja
Currya

Chilliä


Sulata ja kuivaa katkaravut. Kierittele curryssa ja chillissä. Jos curry on perinteistä mietoa kamaa sitä saa heittää ronskisti. Jos pitää tulisesta tavarasta, niin tuuttaa chilliä myös paljon. Heitä katkaravut folioon ja pistä uuniin grilliasetukselle pariinsataan asteeseen. Anna olla about 10 minsaa.


1 Avokado

1 Lime
Kurkkua

Selleriä

Jogurttia

Korianteria

Mössää avokado ja sekoita siihen jogurttia. Pilko kurkku ja selleri pieniksi ja heitä mukaan leikkiin. Ruiskuta yhden limen mehut mössöön. Sekoita rivakasti ja lisää tarvittaessa vettä. Murskaa mukaan hyppyselliskourallinen korianteria. Tarkoitus on löytää makujen harmonia, jossa mössön mikään osanen ei nouse dominoivaan osaan. Avokadomössö on ruokamaailman Beatles: enemmän kuin osiensa summa.


Paistettu halloumi pinaattimuhennoksella ja ananaksella

1 pkt halloumia
Öljyä

Pakastepinaattia

Maustamatonta Jogurttia

Balsamicoa

Pippuria


Tän ohjeen nappasin täältä. Halloumi on tän hetken suosikkijuustoni. Pitää paistattessa mukavasti muotonsa. Maku muistuttaa suolaista kanaa. Jotkut (nynnyt) liottaa sitä, mutta minä en. Ruoassa pitää olla suolaisuutta ja rasvaa. Joka tapauksessa juusto kannattaa huuhtaista ja kuivailla talouspaperilla. Ihan hervottomasti ei kantsi lotrailla öljyllä, että juuston muoto säilyy. Ruskista pannulla. Halloumi on hyvä syödä heti paistamisen jälkeen. Jos se jäähtyy niin maistuu aivan vehkeeltä.


Heitä pinaatti ja jogurtti sekaisin. Keitä ronskisti kasaan, lisää ronskisti pippuria ja lisää aivan hilusti balsamicoa. Ananakset voi grillata tai syödä raakana. Itse vanhana Wu-Tang-jäbänä "I like it raw". Ohjeen alussa ns. tarjoiluehdotus.


Creppes Suzette

Tehosekoittimen puuttuessa Smoothienkin teko on hankalahkoa. Tämä koitui kuitenkin onneksi onnettomuudessa. Ulkoistin nimittäin jälkiruoan teon paremmilleni ja seurauksena oli oheinen herkku. Nää olikin aivan törkeän hyviä. En muista mitä tuli (appelsiinin kuorta ainakin), mutta postaan ohjeen joskus.

No comments: