Wednesday, June 14, 2006

Maraton lauantaina

Maratonin juoksemiseen sisältyy paljon kaikenlaista turhaa glorifiointia ja outoja rituaaleja. Hiilihydraattitankkausta, lukemattomia harjoituskilometrejä ja nännien teippausta. Suurin osa kaikesta mystiikasta, joka maratonin juoksemiseen liittyy, on täysin turhaa hypeä. Ääliöt menevät maratonkouluihin, hommaavat hiilihydraattigeelejä ja laativat vuoden harjoitusohjelman. Yhtä typerää kuin vetää dopingia nostaakseen 100 kiloa penkistä.

Yksinkertaisin ohje maratonin juoksemiseen on ylös, ulos ja lenkille. Ei siinä tarvita mitään Harri Hännistä viereen sparraamaan. Jos kunto on jotakuinkin kohtuullinen, vähäisellä treenillä pystyy maratonin juoksemaan ilman sen kummempia poppaskonsteja. Täysin naurettava välivaihe on myös puolimaratonin juokseminen. Heti vaan suoraan päämatkalle. Juokseminen on siitä hyvä laji, että varusteet eivät paljoa maksa. Panosta hyviin kenkiin ja that´s it.

Itse olen lähdössä nyt kolmannelle maratonille Forssaan, aikaisemmat ovat olleet Stokiksessa. Omat ajat uhostani huolimatta ovat luokattoman kehnoja, kuten alta näkyy. Pohjakunnoltaan paremmat kaverini ovat kipitelleet 4 h allekin vielä vähäisemmällä harjoittelulla kuin allekirjoittanut. Tosin oma harjoittelumääräkin on ollut joka vuosi vähäinen, keskimääräisen viikkojuoksumäärän pyöriessä korkeintaan 20 km hujakoilla. Luultavasti paljon treenaamalla pääsisi kolkuttelemaan 4 h haamurajaa. Siitä alaspäin meneminen vaatisi ruumiinrakenteen ja elintapojen vaihtamista ja siihen en juoksemisen takia todellakaan halua ruveta. Viini, laulu ja naiset pysyköön elämässäni ykkössijalla ennen intervalliharjoittelua ja hiilihydraattigeelejä.

Rikun maratonajat
2005 4.33.18
2004 4.36.16

Miksi sitten juoksen maratoneja, mikäli niissä ei ole mitään ihmeellistä? Hyvä kysymys, johon mietin vastausta erityisesti kun oksensin 35 km kohdalla viime vuonna Tukholmassa. Vaikka sävyni on vielä täynnä uhoa, niin ei se 42 km lompsiminen aivan läpihuutojuttu ole. Kyseessä on sekoitus masokismia ja jonkin sortin itsensä ylittämistä. Luultavimmin juoksen kuitenkin ensi lauantaina kolmannen maratonin ihan vain sen takia, että maratonjuoksu näyttää komeammalta CV:ssä kuin pelkkä hölkkääminen.

Huomenna paljastan yksinoikeudella harjoitteluohjelmani.

No comments: