Thursday, August 16, 2007

Rikun Ruokanurkka: Jansson Espanjassa

Tällä viikolla blogissani oli vaihtuva aihepiiri joka päivä:

Ma: Juhlat
Ti: Markkinointi
Ke: Musiikki
To: Urheilu

Ja perjantaina ruoka.

Viime sunnuntaina päätin (eli minut pakotettiin) valmistamaan ruokaa. Gastronomian harrastamisessa olen aina ollut vahvemmilla syömisessä, joten otin koodia luottokokilleni ja pyysin vinkkejä. Ohessa meikäläisen ruokamuunnokset, jotka soveltuvat hyvin vaikkapa tulevan Flow-viikonlopun eväiksi. Ansioituneempia ohjeita löytyy vaikkapa Makumatkoja-blogista.

Ricardo Torreksen Gazpacho (Kahdelle, jää evääksi duuniinkin)

1 l Tomaattimehua
Pari Tomaattia
Pari avomaan kurkkua
1 Sitruuna
Vaaleaa alsamicoa
Suolaa & Pippuria

Huomioita:

Tomaattimehun käyttö ei ole pakollista vaan samaan tulokseen päästään myös heittämällä kaikki matskut tehosekoittimeen, lisätään maun mukaan vettä ja eiku rytisemään! Preferensseistä on sitten kiinni kuinka nestemäistä keitostaan haluaa. Tällä kertaa tein siten, että tomaatit ja kurkut pilkottiin pieniksi paloiksi, jolloin keittoon tuli ruokamaisempi viba. Tomaateista poistettiin siemenet ja jos haluaa fiilistellä toden teolla niin kalttaa vielä tomaatit. Sitruuna puristettiin kokonaan ja se on olennainen osa hyvän Gazpachon makua. Balsamicot, suolat ja pippurit maun mukaan.

Pariksi tunniksi sotkut jääkaappiin kylmään. Nautitaan vaalean leivän ja kylmän San Miguel- oluen kera. Lisää Gazpachosta.

Komisario Janssonin kiusaus (Kahdelle, ja seuraavana päivänä tähteet)

2 prk Janssonin fileitä/Anjovista
2 prk kermaa
perunaa
sipulia
suolaa
pippuria
voita

Otetaan iso uunivuoka. Pilkotaan perunat ja sipulit. Askarrellaan niistä mukavat tasaiset kerrokset vuokaan johon väliin tuikataan Janssonin fileitä. Lisätään suolaa, pippuria ja voita tasaisin väliajoin. Tämä tarkoittaa useasti ja paljon. Kun keko näyttää riittävän korkealla heitetään kermat päälle ja pannaan uuniin 185-asteeseen tunniksi.

Kannattaa valita jauhoisempia perunoita jos on tarjolla (kesällä harvemmin on). Tästä tuli ehkä hieman vetistä.

Jälkiruoaksi oheisella menulle sopivat etelän hedelmät sekä Terence Hill & Bud Spencer -elokuva. Seuraavalla kerralla Rikun ruokanurkassa valmistamme sielun.

No comments: