Monday, February 05, 2007

Puolueet ovat kuolleet!

Viime ajat olen mietiskellyt paljon vaaleja ja ketä äänestää. Mikään puolue ei sykähdytä, kaikki maistuu samalta. Mukamas pienten ikäluokkienkin äänenkannattajat vaikuttavat katkeroituneilta tosikoilta, jotka on marinoitu broilerifarmilla hajuttomiksi ja mauttomiksi. Se, että ei pääse eduskuntaan monella yrittämällä ei tarkoita, että on nuori.

Broilereita siis riittää, mutta mistä löytyisi vapaan kanan munia? Päätin kokeilla Ylen vaalikonetta, jos se löytäisi minulle hyvän ehdokkaan. Tulokset olivat hämmentäviä:

1. Helistö, Kimmo Vihr. 73%
2. Krohn, Minerva Vihr. 72%
3. Viglione, Petri RKP 71%
4. Backlund, Lotta Kok. 69%
4. Lehtipuu, Otto Vihr. 69%
6. Puura, Heli SDP 68%
7. Moisio, Elina Vihr. 67%
8. Ravela, Reko Vas. 67%
9. Välimäki, Heta SDP 67%
10. Haavisto, Pekka Vihr. 66%

Jollei tämä viimeistäänkin osoita, että puolueissa ei ole mitään eroa, niin mikä sitten? Samalla listalla ehdokkaita kaikista suurpuolueista paitsi keskustasta (onneksi, joku street cred säilyy). Top-kympissä (boldattuna) löytyy niin stadin hörhöä, italialialaisten viinien suurin maahantuoja, suomenruotsalainen stand-up-koomikko ja anarkistista järjestötoimintaa harrastanut vasuri. Huh huh. Sitten vielä ihmetellään miksi ihmiset vieraantuvat politiikasta.

Lisäksi on hämmentävää vihreiden suuri osuus miehellä, joka ei tällä hetkellä edes kierrätä biojätteitä. Vaalikoneen teko sekoitti mun pakkaa niin paljon, että muutin vaalikäyttäytymistäni. Lupaan äänestää sitä ehdokasta, joka maksaa mulle rahaa äänestä. Streittiä touhua mielestäni. Aatteet ovat kuolleet, haluan merkkivaatteet.

Ettei tämä menisi myöskään pelkäksi positiivisuuden ilosanomaksi niin tässä sitten vielä meikäläisen vähiten sopivat ehdokkaat:

192. Tulkki, Esa SKP 43%
193. Manninen, Antero SKS 42%
194. Sipilä, Heikki STP 42%
195. Ristola, Tommi PS 41%
196. Brettschneider, Gunvor RKP 38%

Mitä puolueita edes ovat SKS ja STP? Ei pidä myöskään äänestää koskaan tyyppiä, jonka nimeä ei osaa kirjoittaa oikein. Vai mitä, Ben? Tai jonka nimestä ei tiedä onko se mies vai nainen. Vai mitä, Gunvor?

4 comments:

Anonymous said...

Mihinköhän ehdokkaaseen bloggaaja viittaa ensimmäisessä kappaleessa?

Ricu Flair said...

En viittaa kehenkään ehdokkaaseen erityisesti.

Luultavasti kuitenkin aika moni ehdokas tuntee piston sydämessään, koska käyttää keppihevosenaan vaaleissa asioita, jotka on keksitty vain ääntenkalastelua varten kylmästi laskelmoiden. Tekopyhyyttä ja valehtelua on jokaisella elämänalueella: vaalitaistelun aikaan sen näkee vain kaikkein selvimmin.

Kauppatieteilijänä ymmärrän oman edun tavoittelun päälle ja siinä ei ole mielestäni mitään väärää. Harrastan itsekin sitä usein ja avoimesti. Politiikassa se verhotaan kuitenkin monesti yleviin pontimiin, jotka ovat täyttä sumutusta.

Tulen jatkamaan aiheesta tulevissa blogikirjoituksissa.

Minerva Krohn said...

Onko ehdokkaiden vai tiedotusvälineiden vika, jos vaalikoneet eivät tuo esille ehdokkaiden arvomaailmojen eroja?
Toki tarjolla on aika monenlaista vaalikonetta ja kyselyä, tiedän koska olen vastannut jo yli kymmeneen. Vaikka jätin eränkävijöiden ja Ruotuväen kyselyn väliin, ainakin.Eränkävijät kysyi about tunteeko ehdokas maailman sudet nimeltä, ja onko jotain muita mielipiteitä asiasta-häh? Ruotuväki-kyselyn kysymykset sulkivat minut mielestäni sen kohderyhmän ulkopuolelle.
Ehkä eroja kannataa lähteä etsimään näillä enemmän hardcore-vaalikoneilla. Tai sitten pitää ensin itse tietää mitä asioita maailmanssa pitää tarkeimpinä, ja etsiä ehdokas joka pitää samoja asioita tärkeänä. Hankalaa, aikaa vievää, tylsää...Tiedän, mutta onneksi vaaleja on harvoin.

Anonymous said...

Hehee, mulla oli kans Kimmo Helistö kärkipäässä ja Gunvor Brettschneider vikana.