Tuesday, February 20, 2007

Taksi vie, mutta minne?

Mikä on taksin ydinpalvelu?

Oma näkemykseni: Viedä asiakas paikasta A paikkaan B, nopeasti ja helposti.

Nopeus on tietysti suhteellinen käsite varsinkin hirveässä ruuhkassa. Helppous taas ei. Kun matkustan taksissa haluan yleensä puhua puhelimessa, kirjoittaa tai lukea. Maksan osaltaan siitä palvelusta, että voin hyötykäyttää tätä matkustusaikaa. Toinen syy on, että tietyt siirtymävälit ovat Helsingin alueella julkisilla täyttä tuskaa. 3 vaihtoa, kilometrin samoilu ja tunnin matkustaminen ei houkuta. Onhan meillä kaikilla aina kamala kiire.

En maksa siis taksille siitä, että (yhtymäkohdat eiliseen taksireissuun aamulla ovat todellisia):

a) Joudun neuvomaan mihin olen menossa enempää kuin osoitteen ja kaupungin. En nimittäin tunne Espoon alueita. Mankkaa, Tapiola, Leppävaara, whatever.
b) Jos taksi ei tiedä missä alue on, hän ottaa asian esille vasta ajettuaan eksyksiin jonnekin päin Espoota.
c) Minua syyllistetään tästä asiasta, etten tiedä mitä aluetta Espoota olen menossa. Maksan kuskille juurikin siitä, että matkustan paikasta a paikkaan b. Tiedän mistä lähden ja sanon määränpääosoitteen.
d) Joudun itse soittamaan Espoota tuntevalle kaverille, selvittääkseni missä alue on.
e) Myöhästyn tapaamisesta tämän samoilun seurauksena.
f) Kuuntelen valitusta siitä, että GPRS-laitteista näkee huonosti katuja. Like I´d give a damn.

Tiedän, että Suur-Helsingin alueella on niin paljon osoitteita, ettei niitä jokainen ihminen voi muistaa. Siksi on se GPRS.

Ymmärrän, että Helsingin taksille voi olla hankalaa suunnistaa Espoossa. Voisi kuitenkin ottaa jo hyvissä ajoin sitten se keltaiset sivut käteen ja katsoa siitä kartasta.

Voi myös sanoa "en tiedä missä paikka on". Asiakkaalle jää parempi mieli kun asian sanoo etukäteen. Hortoilu ympäri ämpäri Espoota on mielestäni eksymistä, vaikka taksikuskin eettiseen koodistoon kyseisen asian myöntäminen ei sovikaan. Eilisen aamupalaveriseikkailusta sain kuitenkin kehitettyä tärkeän elämänviisauden:

"Olet eksyksissä myös silloin jos tiedät missä olet, mutta et mihin olet menossa"

4 comments:

Anonymous said...

GPS.

Anonymous said...

sama.

Anonymous said...

Joo GPS

gianni said...

"Joudun itse soittamaan Espoota tuntevalle kaverille, selvittääkseni missä alue on." Eipäs nyt syyllistetä tekemättömiin rikoksiin. Reittiopas tuntee Espoon. En minä!