Friday, January 05, 2007

Uudenvuoden lupauksia

Eilen loistavan elokuvaelämyksen (The Departed, päihittää alkuperäisen) koukkasin kotimatkalla kantakuppilan kautta. Ilmapiiri oli pikkujouluhumujen jälkeen seesteinen lukuunottamatta sohvilla painivia rastoja. Monet olivat tehneet uudenvuoden kunniaksi lupauksia. Erityisesti jäi mieleen kaverini kolmen lupauksen lista:

1. En mene naimisiin
2. En hanki lapsia
3. Lopetan tupakanpolton

Voisin itse allekirjoittaa kaikki nuo lupaukset, mutta tupankanpoltto ilmeisesti pitäisi ensin aloittaa, jotta sen voisi lopettaa. Yleensä lupaukset tulee myös rikottua aika nopeasti, mutta kaksi ensimmäistä ovat kyllä sellaisia, että niitä ei ehdoin tahdoin kyllä lähde todellakaan rikkomaan. Näiden lupausten toteutuminen oikeastaan riippuu tupakka-addiktion laadusta. Jos hankkisin ensi vuonna lapsia, lupaisin ruveta käyttämään kovia huumeita.

Itse tein useita lupauksia. Suurin osa oli tylsiä "urheilen enemmän"-, "en pilkkaa ihmisiä"- ja "vähennän soittoruokaloissa hillumista"-tyyppisiä latteita lupauksia, joita en tässä lähde tarkemmin erittelemään. Sen sijaan tein yhden parhaista lupauksista koskaan:

Aion tuoda iloa ihmisten elämään.

Tässä ollaan täydellisen lupauksen ytimessä. Ensinnäkään en lupaa mitään, vaan aion. Aikomuksissa voi epäonnistua, lupauksen epäonnistuessa se rikotaan. Ilon tuominen elämään on myös aika pitkälti määrittelykysymys. Jos tuon esimerkiksi iloa ihmisten elämään yhtenä päivänä ja surua kaikkina loppupäivinä uudenvuodenlupaukseni on täyttynyt. Tuon iloa on hetkittäinen ja tuon ilon on lopullinen. Lupaan siis vain hetkittäistä iloa ihmisille jonain vuoden päivänä. Ilo voi olla vain sekunnin mittainen. Tavoite on silloin täyttänyt.

Tämä lupaus edellyttää myös virallisesti vain yhdelle ihmiselle itseni ulkopuolelle tuotavaa iloa, sillä olenhan itsekin ihminen. Itselleni ilon tuomiseen riittää vain edellämainituista tylsistä lupauksista jonkun rikkominen. Tämä lupaus ei myöskään vaadi kovin paljon ponnisteluja puolestani. Jotkut ihmiset saattavat ilahtua pienestä hymystä, olemassaolostani tai muusta asiasta jota en edes huomaa. Toiset taasen saavat ilonsa epäonnesta, mokista tai hölmöilyistä, joita varmasti tulee vuoteen 2007 mahtumaan.

Olen täten luonut maailman parhaan lupauksen. Iloa siis vain kaikille!

3 comments:

-Henri- said...

Mulla ja Samilla meni tipaton tammikuu rikki eilen.

Mut tyylillä!

-a- said...

Riku, sinä semantiikan mestari. Oletko koskaan löytänyt porsaanreikää, jota et olisi käyttänyt välittömästi? :)

Petra said...

katsohan.
olen pitänyt lupauksistani kiinni! kuinka operaatio-ilo sujuu?