Thursday, July 05, 2007

Ei ole helppoa olla suomalainen mies


Matti Virtanen on moderni mies. Hän huolehtii kodista, kuuntelee, puhuu ja välittää. Hän on uhrautunut perheelleen, mutta mitä tapahtuu kun perheidylli alkaa rakoilemaan? Loppujen lopuksi esiliina alkaa ahdistamaan ja sanat eivät riitä purkamaan miehen ahdistusta.

Jarmo Kesämaa on työnarkomaani. Lipevä kiinteistövälittäjä, joka sujauttaa sujuvasti kihlasormuksen taskuun kun asuntojen näyttö alkaa. Kaikki asiakkaat ovat "pokia" ja Carnegielaiset myyntiopit on iskostettu takaraivoon. "Emme myy taloja, myymme unelmia". Oma unelma siintää aina seuraavan myynnin takana.

Juoksuhaudantie kertoo vaikeudesta olla suomalainen mies. Jos et puhu, olet juro juntti. Jos puhut, olet nössö. Jos teet liikaa töitä, olet tunteeton ahne paskiainen. Jos olet liikaa kotona, olet saamaton laiskiainen. Taustalla häilyvät paineet hankkia punainen tupa ja perunamaa, vaikka velkaa maksetaan hautaan asti.

Juoksuhaudantie on miesten näytelmä ilman, että naiset ovat statisteja. Erityisesti Tiina Hyttinen onnistuu aina vaikeassa tehtävässä kun aikuinen näyttelee lasta. Mukana on myös harvinaisia koomisia naisrooleja. Karo Laurosen tulkitsema Matti Virtanen on itseoikeutettu näytelmän keskipiste, mutta kukaan näyttelijöistä ei jää vaille valokeilaa. Itselläni parhaat naurut kirvoitti Jorma Markkulan tulkitseman vanhan rintamiehen julistus siitä kuinka kaikki syödään mikä kotiin tuodaan. Vaikka maidossa olisikin vähän paakkuja.

Vaikka Hotakaisen teksti on tragediaa, on esityksessä silti riittävästi kesäteatterille ominaista farssia. Silti pahimmat kesäteatterin sudenkuopat vältetään sortumatta kuitenkaan halpaan huumoriin. Haitarimusiikki luo melankolista tunnelmaa ja minimalistisia lavasteita kompensoi innovatiivinen koko ympäröivän tilan haltuunotto. En tiedä johtuiko lähestyvästä kylmyydestä, mutta loppua kohden esityksen rakenne alkoi hajoilemaan ja intensiteetti ei ollut yhtä korkealla kuin ensimmäisellä puoliajalla.

Kesäteatterissa yksi oleellinen esiintyjä ovat myös arvaamattomat olosuhteet. Eilen ei satanut, mutta hyttyset kamppailivat huomiosta esiintyjien kanssa. Taiteen eteen joutuu aina kärsimään. Suosittelen lämpimästi näytelmää (Offin kera), mutta pitäkää kiirettä. Esitykset pyörivät enää ensi viikon.

Juoksuhaudantie Vanhankaupungin kesäteatterissa. Liput myynnissä täällä.

No comments: